Ett bolån, även kallat bostadslån, är ett lån för att finansiera bostadsköp med bostaden som säkerhet. Det betyder att du kan låna pengar billigt, men om du inte kan betala tillbaka lånet i tid tvingas du att sälja bostaden så att banken kan få tillbaka sina pengar. Bankens säkerhet blir i princip värdet på bostaden. Ett bolån består av två delar, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet är en relativt riskfri del av lånet, det som banken lånar ut, och troligtvis kan få tillbaka även om värdet på bostaden skulle sjunka. Topplånet är mer riskfyllt med högre ränta. Införandet av bolånetaket har inneburit att topplånet i princip har försvunnit och istället ersatts med kontantinsats eller privatlån.

Hur mycket du får låna i bolånet styrs av vilken typ av bostad du tänker köpa och hur säker den är, i vilken typ av område den ligger och den allmänna bostadsmarknaden just när du vill låna pengar. Det är inte bara själva bostaden som styr utan även hur din privata ekonomi ser ut. Har du fast inkomst och stabil ekonomi kan du få lägre ränta och låna större summa pengar. Vissa låneinstitut godkänner lån till personer med betalningsanmärkningar, men då är räntan oftast mycket högre. Har du många betalningsanmärkningar eller är utan fast lön kan privatlån utan säkerhet vara ett bättre val för dig. Bolånet betalas tillbaka under lång tid i form av avbetalningar. Hur mycket du ska betala tillbaka varje månad fastställs i en avbetalningsplan som du och banken gör upp tillsammans.

Även bolån kan du snabbt och enkelt hitta online. Även de stora bankerna är med i matchen om låntagare på nätet och du kan enkelt hitta och jämföra olika bolån. Du kan ta reda på fakta och se vilka förmåner som erbjuds, vilken ränta som ges, vad den effektiva räntan blir för lånet och vilka avgifter som kan tillkomma. Du kan kontakta långivarnas kundtjänst och få svar på just ditt specifika fall. Alla över 18 år kan söka bolån. Om du är i behov av en mindre summa pengar finns många snabblån som du kan ansöka om online, dygnet runt, och få pengarna redan nästa dag.