Ett meddelandelån är ett så kallat snabblån som man ansöker om via sms eller via en långivares webbplats. Meddelandelån är ett lån på en mindre summa pengar. Det handlar oftast om 1 000 kronor, 2 000 kronor eller 3 000 kronor. Vissa aktörer erbjuder trogna kunder att låna större belopp, 4 000 kronor, 5 000 kronor eller till och med upp till 10 000 kronor. Det finns många aktörer på marknaden. Det skapar konkurrens och pressar priserna. Du som konsument har därför goda möjligheter att hitta ett billigt lån till låg ränta. Du kan få speciella förmåner som att låna gratis, till lägre ränta eller bättre förmåner vid nästa lån. Om du söker på Internet kan du hitta en lista med alla olika aktörer, deras priser och omdömen från tidigare kunder.

Skillnaden mellan meddelandelån och vanliga banklån är att meddelandelån tas utan säkerhet. Många aktörer beviljar även lån till personer utan fast inkomst eller med betalningsanmärkningar. En kreditupplysning görs normalt, men vissa beviljar lån utan UC. Att du är över 18 år är dock ett krav för att du ska få meddelandelån. Meddelandelån betalas inte tillbaka på avbetalning, hela summan inklusive ränta och eventuella avgifter ska betalas på samma gång, oftast inom 30 dagar. Var noga med att ta reda på fakta om den effektiva räntan och vad lånet totalt kommer att kosta dig. Om du inte kan betala tillbaka i tid tillkommer förseningsavgifter och ditt lån kan bli onödigt dyrt.

Att söka ett meddelandelån är enkelt. Du kan skicka ett sms eller fylla i ett formulär online dygnet runt. Oftast får du svar direkt om lånet har beviljats. Har du ansökt om lån från en aktör som samarbetar med din bank kan du få pengarna in på kontot redan samma dag, till och med på lördagar. I annat fall kommer pengarna vanligtvis redan nästa dag. För att få ett meddelandelån behöver du inte motivera varför du vill låna pengarna. Det är inget tidskrävande pappersarbete eller långa väntetider på banken. Med meddelandelån kan du få pengarna direkt in på kontot precis när du behöver dem utan onödig väntan.