Smslån är en benämning som ofta används för små lån på summor mellan 1 000 kronor och 3 000 kronor, även om det också finns smslån på upp till 5 000 kronor. Även om det är en relativt ny form av låntagande har det snabbt blivit populärt bland svenskarna, främst på grund av att det både är lätt och snabbt att få pengar på det här sättet.

Som namnet antyder ansöker man om smslån ofta genom sms som man skickar från mobiltelefonen. Det skickar man till något av de många låneinstituten som beviljar den här typen av lån och då har man med uppgifter om namn, adress, mobiltelefonnummer, personnummer, bankkontouppgifter samt storleken på det önskade lånet. Tjänsten går att använda dygnet runt, alla veckodagar, och ofta får man dessutom svar ganska snabbt. Beroende på veckodag och tiden på dygnet kan man få pengarna så snabbt som på en kvart, men ofta tar det ungefär en dag innan pengarna sätts in på bankkontot.

Orsaken till att smslån är så populära är för att det är ett smidigt sätt att snabbt låna mindre summor pengar utan att man behöver ange någon specifik orsak. Har man en tidigare betalningsanmärkning behöver inte heller det vara ett hinder för att lånet ska beviljas, men olika låneinstitut har olika krav och därför är det att bra att på förhand bekanta sig med och jämföra olika låneinstituts regler och avtal. På det sättet så kan man lättare välja den sortens smslån som passar ens behov. Ett av de få krav som alla låneinstitut har gemensamt för att man ska få smslån är att man måste ha fyllt 18 år.

Innan man tar smslån bör man noga överväga om man klarar av att betala tillbaka det. Även om de flesta smslån rör mindre summor pengar har de en relativt kort återbetalningstid och till skillnad från vanliga lån inga räntor, utan istället en låneavgift som betalas tillbaka i samband med resten av återbetalningen. Hur stor låneavgiften är varierar mycket beroende på låneinstitut, men ofta så rör det sig om mellan 200 och 500 kronor beroende på summan pengar som man har lånat.

Se även t.ex. http://www.privatekonomin.se/lan/smslan/ och http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/10/starkt-konsumentskydd-pa-marknaden-for-snabblan-och-andra-hogkostnadskrediter/ för mer information om fördelar och nackdelar med smslån.