Med snabblån avses ofta lån på ett mindre belopp som 1 000 kronor till 3 000 kronor, men en del långivare erbjuder även snabblån på upp till 10 000 kronor. Eftersom det handlar om så pass små summor ges snabblån utan säkerhet och kan i vissa fall även beviljas till personer som har betalningsanmärkningar. Det enda kravet brukar vara att man har fyllt 18 år och har möjlighet att betala tillbaks lånet.

Nuförtiden är det både enkelt och går snabbt att ansöka om snabblån. För några år sedan blev snabblån via sms en riktig modefluga och är fortfarande mycket populärt även om det numera också går att ansöka om snabblån via internet. Ansöker man om snabblån via sms behöver man ofta bara skicka sms med sina personuppgifter och storleken på beloppet som man söker. Ofta får man svar inom bara några minuter och pengar samma dag. Hur snabbt man får svar varierar beroende på långivarens krav och hur mycket de väljer att kontrollera upp lånesökarens bakgrund samt vilka arbetstider de har. Många låneinstitut betjänar dock sina kunder dygnet runt, även på lördag och söndag.

När man ansöker om snabblån är det alltid bra att ha en klar plan om hur man har tänkt betala tillbaka lånet. De flesta snabblån har mycket kort avbetalning och kräver att lånet betalas tillbaka på 30 dagar. Eftersom betalningstiden är så kort brukar oftast ingen ränta betalas på lånet, men däremot finns en låneavgift som varierar mellan 200 till 500 kronor beroende på lånesumman och låneinstitutets avtal. Jämför därför flera olika låneinstitut och banker samt deras erbjudanden innan du bestämmer dig för vem du vill ansöka om lån från. På det sättet kan du hitta det bästa och förmånligaste alternativet för just dig.

Att ta snabblån kan vara en mycket bra lösning om man har råkat ut för oväntade utgifter och behöver pengar snabbt. Till skillnad från när man ansöker om traditionella banklån, behöver man inte redogöra för vad pengarna ska användas och man kan lätt få lån utan säkerhet. Med andra ord slipper man allt krångel som det innebär.